RECIPE KUEH TEOW KUNG FU
kueh teow
2 biji telur
lada hitam / lada putih
mix seafood
lobak
1-1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
sayur-sayur lain (optional)
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
sos tiram
2 biji telur
lada hitam / lada putih
mix seafood
lobak
1-1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
sayur-sayur lain (optional)
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
sos tiram
Cara membuat:
Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas. Masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. Kemudian, tuang dalam kuali yang dah diletakkan dengan sedikit minyak. Ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis. Balikkan supaya kedua-dua belah masak (buat macam goreng telur dadar tu). Masukkan dalam pinggan. Untuk kuah pula, tumis bawang putih hingga sedikit perang. Kemudian masukkan seafood mix. Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali. Masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran. Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)
Bahan-bahannya
150 gram kuew teow
100 gm isi ayam
udang / sotong
sayuran ikut pilihan anda
1 biji telur
1 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar air dibancuh dengan
1 sudu besar tepung jagong
1 sudu besar minyak bijan
sedikit garam dan minyak masak (menumis)
Cara penyediaannya :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan sos tiram, isi ayam, udang & sotong tambahkan minyak bijan. Kemudian masukkan Kuey Tiow, sayuran, pilihan, sedikit garam, kacau hingga sebati.Akhir sekali pecahkan telur dan angkat
untuk di hidangkan .
Resepi : Kuey Teow Kantonis
Bahan-bahannya
150 gram kuew teow
100 gm isi ayam
udang / sotong
sayuran ikut pilihan anda
1 biji telur
1 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar air dibancuh dengan
1 sudu besar tepung jagong
1 sudu besar minyak bijan
sedikit garam dan minyak masak (menumis)
Cara penyediaannya :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan sos tiram, isi ayam, udang & sotong tambahkan minyak bijan. Kemudian masukkan Kuey Tiow, sayuran, pilihan, sedikit garam, kacau hingga sebati.Akhir sekali pecahkan telur dan angkat
untuk di hidangkan .
0 comments:
Post a Comment